مقدّمه
در رشتهی کتابداری و اطلاعرسانی، مسائلی همچون چرایی و چیستی، بر این رشته سایهی سنگینی انداخته است. به طوری که دانشجویان وقتی که دیگران از آنها دربارهی هویّت رشتهشان سؤال میکنند، نمیتوانند پاسخگو باشند. این امر به مسائل زیادی بر میگردد، امّا قصد این یادداشت، ارائهی دلایل برای اینکه چرا دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی از هویّت رشتهشان مطّلع نیستند و نمیتوانند در برابر دیگران از رشتهشان بگویند و/یا دفاع کنند، نیست. بلکه، در این یادداشت، سعی میشود که به دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی کمک شود تا از رشتهای که در آن دانشاندوزی میکنند، بتوانند در برابر دیگران دفاع کنند. به محض اینکه دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی، دو، سه مورد از موارد زیر را به دیگران بگویند، آنها نخواهند توانست آنها را زیر سؤال برده یا مسخره کنند. لازم به ذکر هستم که نباید به خاطر مسخره شدن یا نادیده گرفتن شدن، از دیگران شکوه و گلهای داشته باشیم چرا که این امر تنها مختصّ رشتهی کتابداری و اطلاعرسانی نیست و برای بسیاری از رشتهها به ویژه رشتههای علوم انسانی بارها اتّفاق افتاده است. با این حال، نگارنده در این یادداشت، دلایلی را برای ابراز هویّت دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی در برابر دیگران بیان کرده است:
- کتابداری رشتهای است که کتابداران با همدیگر از طریق گروه بحث الکترونیکی، وبلاگها، وبسایتها، شبکههای اجتماعی مثل فیس بوک (Facebook) در ارتباط هستند. کدام رشتهی علمی دانشگاهی است که مثل رشته کتابداری، گروه بحث الکترونیکی داشته باشد که بیش از ۳ هزار نفر در آن عضو باشند. کدام رشته علمی است که اعضای آن مثل رشته کتابداری، با یکدیگر به شکل مجازی در ارتباط باشند و شعار آنها “یکی برای همه و همه برای یکی باشد”.
- کتابداری رشتهای است که بیش از سایر رشتهها با علوم سروکار دارد. هر فردی که به کتابخانه مراجعه کرده است، بدون استثنا از دانش کتابداری بهره برده است. آیا جز این است که کتابداران با دانشی که آموختهاند، کتابها و نشریات ادواری و به تعبیر بهتر، منابع اطلاعاتی را فراهمآوری، مجموعهسازی، سازماندهی، ذخیره و در زمان مناسب به کاربر مناسب میرسانند. آیا کاربران این کارها را انجام میدهند؟ خیر. پس اگر دیگران به راحتی و به آسانی شکل آماده شده و نهایی منابع اطلاعاتی را مورد استفاده قرار میدهند در سایهی تلاشهای شبانهروزی کتابداران و اطلاعرسانان است.
- کتابداران سعی میکنند سواد اطلاعاتی کاربران را ارتقا دهند؛ یعنی تلاش آنها در این راستا است که با برگزاری کارگاههای آموزشی، و آموزش مهارتهای اطلاعیابی، افراد جامعه را به یادگیرندگان مادامالعمر تبدیل کنند. این امر بهویژه در شرایطی که محیط اطلاعاتی به دلیل افزایش حجم اطلاعات و وجود انواع نظامهای اطلاعاتی پیچیدهتر شده و افراد در فقر اطلاعاتی به سر میبرند و دچار اضطراب اطلاعاتی و سردرگمی اطلاعاتی شدهاند، از اهمّیّت ویژهای برخوردار است.
- کتابداری رشتهای است که امکان ارتباط همهی نسلها، فرهنگها و انسانها را با هم فراهم میکند و این برای کتابداری ارزش تلقی میشود. شما در یک لحظه، کتابخانه را در ذهنتان مجسم کنید، هر کتابی که در قفسههای کتابخانه قرار دارد، برای خود پدیدآوری دارد، هر یک از این پدیدآورندگان دستهای خود را به سوی مراجعهکنندگان دراز میکنند و میگویند: «مرا مورد استفاده قرار دهید». پدیدآوری که سالها مُرده است، امّا اثر فکری او در کتابخانه قرار دارد و این کتابداران هستند که محیطی را فراهم میکنند تا افراد معاصر از دانش پدیدآوری که زمانی زنده بوده است، استفاده نمایند. بنابراین، نسل حاضر با نسلهای گذشته از طریق منابع کتابخانهای ارتباط برقرار میکند و کتابداران، واسطِ بین منابع کتابخانهای و خوانندگان هستند.
- در طول تاریخ، کتابداران از افراد اندیشمند و از سطوح بالای جامعه بودهاند. بزرگانی همچون ابن سینا سالها در کتابخانهی امیر نوح بن منصور سامانی – پادشاه بخارا – به مطالعه و پژوهش و تألیف مشغول بوده و از اینکه کتابدار بوده به خود میبالیده است. پادشاهی همچون آشور بانیپال، پادشاه- کتابدار بوده است. در دورهی معاصر نیز، پروین اعتصامی – شاعر شهیر کشورمان – کتابدار کتابخانه دانشسرای عالی تهران بوده است. کالیماخوس که فردی دانشمند در عهد باستان به شمار میآید، کتابدار بوده است. خواجه نصیرالدین طوسی نیز کتابخانه مراغه را احداث کرده و در آن مشغول پژوهش و مطالعه بوده است. بنابراین، چگونه میتوان تاریخ کتابداری را نادیده گرفت. چه بسیار انسانهایی بودهاند که از اینکه به کار کتابت و کتابداری میپرداختند، بر خود میبالیدند. شعرها و سخنان کوتاه فراوانی از بزرگان و امامان دربارهی کتاب و کتابخوانی و کتابداری به جا مانده است که همهی اینها ارج و منزلت کتابداری را میرساند.
- کتابداران با افراد دانشمند و نیازمندان دانش سروکار دارند و شخصیت علمی و دانش- مدار کسب میکنند. کتابداران جزء انسانهایی محسوب میشوند که به دلیل برخورداری از فرهنگ بالا در جامعه، دارای محبوبیت هستند. آنها در حرفهای به خدمت گماشته شدهاند که آزارشان به هیچ احدی نمیرسد. آنها در محیطهای کتابخانهای و مجازی، با کمترین حقوق و بدون هیچ چشمداشتی به افراد جامعه خدمت میکنند. آنها در ارتباط با مسئولان فرهنگی، خود نیز دارای شخصیت فرهنگی محسوب میشوند.
- کتابداری در خدمت پژوهش و توسعهی علم است. روزی در کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید چمران تصویری را مشاهده کردم که در آن چند نفر بودند که به کرهی ماه سفر کرده بودند و از بین این چند نفر معدود، یک نفر، نقش کتابدار را داشت و در حقیقت او، نقش پشتیبانی از آموزش و پژوهش را در فضا بر عهده داشت. بنابراین، کتابداران پشتیبان پژوهش و توسعهی علم هستند.
- کتابداران با انجام مطالعات کتابسنجی، استنادسنجی، علمسنجی، وبسنجی، دانشسنجی موفق شدهاند که نویسندگان تأثیرگذار، مجلات تأثیرگذار، ضریب علمی مجله، و مجلات هسته رشتههای علمی را شناسایی کنند. کتابداران توانستهاند با ارزیابی وبسایتها در طرّاحی وبسایتها به طرّاحان وبسایتها نیز یاری رسانند.
- کتابداران به اخلاق حرفهای نیز پایبند هستند. کتابداری یکی از رشتههایی است که افراد حاضر در آن، همواره در کلاسهای آموزشی، سمینارها، و همایشها به اخلاق حرفهای توصیه میشوند. کتابداران چنان از اصول اخلاقی برخوردار هستند که حتّی اگر دشمن آنها نیز به کتابخانه مراجعه کند، از کمترین کمکی در حق او دریغ نمیکنند.
- کتابداری رشتهای است که میان قشرها و افراد جامعه تبعیض قائل نمیشود. کدام حرفه است که همه را به یک چشم بنگرد؟ کتابخانهای که به روی همگان باز است. کتابخانهای که همهی افراد جامعه با قومیتها، زبانها، و فرهنگهای مختلف میتوانند از گنجینهی دانشی که در آن قرار دارد، استفاده کنند.
- رشته کتابداری، رشتهای است که همهی تلاشهای آن در رفع نیازهای کاربر و برآورده ساختن رضایت خاطر او صورت میگیرد. این کتابداران هستند که کاربران بالقوّه و بالفعل کتابخانه را شناسایی میکنند و نیازهای اطلاعاتی آنها را تشخیص و در رفع این نیازها اقدام میکنند.
برای مطالعه بیشتر
- فتّاحی، رحمتالله. ارزشها و جذابیتهای کتابداری و اطلاعرسانی. تهران: کتابدار، ۱۳۸۸.
- فدایی، غلامرضا. مقدّمهای بر هویّت کتابداری و اطلاعرسانی. تهران: نهاد کتابخانههای عمومی کشور، ۱۳۸۹.
جمعبندی
در مجموع، در این یادداشت سعی شد برای دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی، دلایلی در رابطه با اینکه وقتی دیگران از آنها سؤال میکنند: «چه رشتهای میخوانید» یا «رشته کتابداری و اطلاعرسانی چیست؟» ارائه شود تا آنان بتوانند در مقابل دیگران از رشتهشان دفاع کنند. بتوانند به رشته یا حرفهای که در آن هستند افتخار کنند. بتوانند به دیگران بفهمانند که رشته کتابداری و اطلاعرسانی، رشتهای است که شعار آن این است: «یکی برای همه و همه برای یکی». آیا شما هم میتوانید سایر دلایلی که «چرا رشته کتابداری و اطلاعرسانی میخوانید؟» یا «رشته کتابداری و اطلاعرسانی چیست؟»، را به این فهرست بیافزائید؟ در این صورت، لطفاً نظر خود را ذیل همین یادداشت در بخش نظرات مرقوم بفرمایید. منتظر خواندن دیدگاههای ارزشمند شما هستم.