این مقاله نوشته ی توماس بامگارتنر از کتابخانه عمومی لاکپورت نیویورک است که مجله نوآوری در کتابداری
جلد ۴، چاپ ۱، ۲۰۱۳منتشر شده است .
*************
چکیده
چالشهای مربوط به پیادهسازی و پشتیبانی فناوریهای جدید در کتابخانههای عمومی، فراوان و دارای وجوه متفاوت هستند. در دورهای که فناوریهای کامپیوتر و موبایل با سرعت در حال تغییر هستند، ارائهی پشتیبانی فنی کیفی و سازگار میتواند مشکل باشد. با وجود اینکه کتابخانهها به شکل سنتی با بروزنگهداشتن مواردی مانند سواد دیجیتال روبرو هستند، با موارد دیگری مانند معرفی نرمافزارهای جدید، برنامههای کاربردی و ابزار نیز مواجه شدهاند. این مقاله دو هدف را دنبال میکند. هدف اول شناسایی و بحث در مورد نگرشها در زمینهی آموزش فناوری و نحوهی افزایش استفاده از کتابهای الکترونیکی موجود در کتابخانه و سرویسهای مرجع است. هدف دوم بیان تاریخچهی طراحی و ارزیابی فرایند برنامهی آموزشی فناوری جدید و اثرات نهایی آن است.
در سال ۲۰۱۰ کتابخانهی عمومی لاکپورت یکی از سی کتابخانهی عمومی در بخش شمالی نیویورک بود که بودجهی فدرال تحت عنوان بازیابی و سرمایهگذاری مجدد آمریکا در سال ۲۰۰۹ را دریافت کرد. این بودجه به شکل کمکهای اهدایی به کتابخانههای خاصی در مناطق دارای قدرت اقتصادی ضعیف اختصاص داده شد. هدف آن ارتقای سواد دیجیتال و توسعه و آمادهسازی نیروهای کاری با تمرکز بر روی کمک به جمعیت آسیبپذیر بود که شامل افراد غیرانگلیسیزبان، مسن، بیکار/دارای کار پارهوقت، افراد معلول و افراد بیسواد یا بدون سواد دیجیتال بودند.
برنامهی فرصتهای فناوری پهنباند (BTOP[۱]) تکرار کمکهزینهی مذکور در سطح ایالتی است که نحوهی تقسیم این کمکها و نیز نیازمندیها و مقیاسهایی که هر کتابخانه باید مد نظر قرار دهد، تعیین میکند. با وجود بیان اهداف همچنان نیاز به تفسیر بیشتری از این برنامه داریم. کتابخانههای مشارکتکننده در این طرح میتوانند برنامهها و خدمات مازاد را ارائه دهند که از این نیازمندیها پشتیبانی میکنند، با این شرط که هر کتابخانه فعالیتهای خود را همراه با نتایج آنها به دفتر دولتی مربوطه ارائه دهد.
کتابخانهی لاکپورت نیاز به برپاسازی مرکز کامپیوتر عمومی (PCC[۲]) داشت، یعنی آزمایشگاه کامپیوتری که با کامپیوترهای مجهز و نیروهای کاری متخصص تجهیز شده باشد که این نیروها مربیان PCC نام دارند. در ماه می ۲۰۱۱ من به عنوان یکی از این سه مربی PCC استخدام شدم. وظایف ما شامل سازماندهی کلاسهای کامپیوتر، ارائهی سرویسهای بهنگام (امداد کاربران)، توسعهی کارگاهها و برنامههای مرتبط با BTOP کتابخانه، ارائهی آموزش فردی (حضوری) و پیادهسازی نیازهای کلی کمکهزینه بود.
بازبینی تحقیق
در طول سالها دسترسی آزادانه و مساوی به اطلاعات به عنوان هدف اصلی سرویس کتابخانهی عمومی مطرح بود. با وجود این، با ظهور عصر دیجیتال، دسترسی افراد به اطلاعات بشدت به میزان اطلاعات و سواد دیجیتال فرد بستگی دارد. بنابراین با وجود اینکه کتابخانهها تلاش میکنند به عنوان ارائهدهندگان اصلی اطلاعات ایفای نقش کنند، نقش فزاینده و فعالانهای را برای پشتیبانی سواد دیجیتال و مهارتهای مربوط به فناوری ایفا میکنند. در واقع آموزش سواد دیجیتال در محیط کتابخانهی عمومی بسرعت در حال تبدیلشدن به یک استاندارد است. تحقیق انجامشده در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ که توسط انجمن کتابخانههای آمریکا انجام شد، نشان داد که تقریباً ۹۰ درصد کتابخانهها در آمریکا در سطوح متفاوت به آموزش فناوری میپردازند (اسچیپ، ۲۰۱۲).
آموزش فناوری تا حدود زیادی با اصول مشابه برنامههای آموزشی کتابخانهها در سالهای پیشین طراحی و اجرا شده است. گردینگ (۲۰۱۱) مولفههای اساسی طراحی برنامه مانند بیان مراحل و اهداف، ارزیابی نیازها، اهداف و چشماندازها، سیاستها، روندها و ارزیابی که باید در هر موقعیت فارغ از کتابخانه و نوع موارد تحت پوشش استفاده شوند، بیان میکند. این عناوین و نیز شماری از موارد خاص مرتبط با سبک زندگی به منظور ایجاد فضای دوستانه و مشتریمحور بکار گرفته میشوند که در طراحی فضای کتابخانه در آغاز استفاده میشوند. کلسی، نپ و ریچاردز (۲۰۱۲) لزوم این موضوع را خاطرنشان میکنند که بسیاری از مشتریان در جستجوی آموزش فناوری همراه با حوزهی گستردهای از پسزمینهها هستند و دارای گسترهی سنی متنوعی هستند. این محققان به یکی از تحقیقات اخیر اشاره کردند که در آن افراد در محدودهی سنی ۴۹-۳۰ سال به عنوان بیشترین درصد کاربران کتابهای الکترونیکی شناخته میشوند و افراد در محدودهی سنی ۵۰ تا ۶۴ سال در رتبهی دوم قرار دارند. محاسبات آماری و سایر عوامل نیاز به برنامههای آموزشی انعطافپذیر که زمانبندی کاری مشتری، شیوهی زندگی، تواناییها و آشنایی وی با فناوری را در نظر میگیرد، نشان میدهند. اخیراً کتابخانهها اینکار را با سفارش انواع ابزارهای آموزشی شامل کتابها، وبلاگها، ویکیها و تورهای آنلاین علاوه بر برنامههای متنوع برای ایجاد جلسات فردی، کلاسها، برنامههای گروهی و آزمایشگاههای فرصت آزاد انجام دادهاند (گردینگ، ۲۰۱۱).
یکی از شیوههای رایج آموزش عبارت است از «باغوحش فناوری» (کسلی و همکاران، ۲۰۱۲). با وجود اینکه آموزش فناوری به شکل سنتی بر روی استفاده از کامپیوتر شخصی، برنامههای کاربردی شغلی و دسترسی به منابع دولتی تمرکز میکند، اسچیپ (۲۰۱۲) بیان میکند که فناوری در حال حاضر بیشتر برای اهداف مرتبط با سرگرمی استفاده میشود. باغوحشها و برنامههای مشابه با داشتن این پیشزمینه بوجود آمدهاند و حامل پیام «آموزش همراه با سرگرمی» هستند. گاهی اوقات با خریداری شماری از ابزارهای موبایل و خوانندههای دیجیتال خاص این هدف، کتابخانهها مشتریان خود را به آشنایی با این راهکارها و یافتن ابزار متناسب با نیازهای خود دعوت میکنند. در مورد برخی مشتریان، این جلسات به بالارفتن سطح اطمینان و باور آنها کمک میکند، بنابراین میتوانند حس بهتری در مورد صرف هزینه برای فناوری جدید داشته باشند (کسلی و همکاران، ۲۰۱۲).
در مورد کتابخانههایی که توانایی خریداری ابزارهای مورد نیاز را ندارند، گزینههای دیگری نیز در دسترس است. کسلی و همکاران (۲۰۱۲) گزارش میدهند که برخی کتابخانهها به همکاری با کسب و کارهای محلی میپردازند که این ابزارها را اجاره میدهند و کارکنان خود را برای ارائهی جلسات آموزشی به مشتریان ارسال میکنند، همچنین به مشتریان خود پیشنهاد استفاده از سرویسهای ارائهشده توسط کتابخانه را میدهند. سایر کتابخانهها به مشتریان اجازه میدهند ابزارهای شخصی خود را به کتابخانه بیاورند و کتابداران و دستیاران آنها به ثبت، استفادههای پایهای و سایر موارد استفاده از این ابزارها به آنها کمک میکنند. در هر دو مورد، کتابداران و مشتریان هر دو از ورود به مدل باغوحش رضایت دارند، زیرا ذاتاً در دسترس است و دارای قابلیت ارائه به مشتریان بیشتری نسبت به استفادهی صرف از کلاسها است.
مانند بسیاری از خدمات کتابخانهای، ارزیابی و آزمایش جنبههای مهم آموزش مبتنی بر فناوری هستند. برای مثال، آزمایشهای لبهای برنامههای آزمایشی هستند که قاب کاری را برای ارزیابی کارایی برنامهی آموزشی و اندازهگیری اثر کتابخانه بر روی جامعه ارائه میدهند. با افزایش رواج این نوع از آموزش، بلوورز (۲۰۱۲) با استفاده از این برنامه و سایر موارد مشابه، شاخصها و ابزارهای دیگری را برای مقایسه ارائه میدهد، بنابراین کتابخانهها میتوانند جایگاه خود را درک کنند. کتابخانهها اطمینان حاصل میکنند که نیازهای جامعه را شنیده و برآورده میکنند، آموزشدهندگان مهارت و آموزش لازم را کسب میکنند و همراهیهای لازم برای استفاده از مشتریانی با پسزمینههای مختلف انجام میشود.
برنامههای تبادل نظرات
با فرارسیدن فصل تعطیلات سال ۲۰۱۱، سه مربی PCC در مورد این فکر کردند که چه برنامهای میتواند متناسب با فصل تعطیلات طراحی و پیادهسازی شود که با خطوط راهنمای ارائهشده توسط کمکهزینه نیز انطباق داشته باشد. از آنجاییکه بسیاری از کارگاهها و کلاسهای BTOP در فصل تابستان برگزار میشدند و با شروع پاییز فعالیتهای کاریابی، نوشتن و به شکل کلی فعالیت نیروهای کاری شروع میشد، قصد داشتیم اقداماتی را با تفاوت اندک و با تمرکز بر روی فناوری و جنبهی «سبکتر بودن» اقدامات فصل تعطیلات انجام بدهیم. تا اینجا بیشتر برنامهریزیهای ما نیاز به برنامهی آموزشی با تعریف مشخص داشت یا برای برآوردهکردن نیازی آنی در آزمایشگاه کامپیوتر یا محلی دیگر طراحی شده بود. قصد گسترش و ایجاد اقدامی با مشارکت و انعطافپذیری بیشتر را داریم. هدف ما همچنان دستیابی موفقیتآمیز به برآوردهکردن نیاز جامعه است، در مورد اهدافی بحث میکنیم که قصد داریم برنامه به آنها دست پیدا کند و آنها را به این شکل لیست میکنیم:
- برنامه باید فناوریمحور باشد و آموزش مورد نیاز در آزمایشگاه کامپیوتر تدارک دیده شود (پست الکترونیکی، اطلاعات شغلی، برپاسازیهای حسابهای کاربری و غیره). این برنامه باید بر روی استفاده از فناوری و ابزارهای دیجیتال شخصی برای ایجاد حس لذت تمرکز کند.
- این برنامه باید بر روی ابزارهای خارج از حوزهی کامپیوترهای شخصی سنتی تمرکز کند تا بتواند از فناوریهای موبایل و سار فناوریهای نوظهور استفاده کند، مانند خوانندههای الکترونیکی و ابزارهای دیجیتال شخصی.
- برنامه باید به دنبال پیادهسازی فناوریهای جدید در جامعه باشد و اینکار را با معرفی ابزارهای نوین به مشتریان و ارائهی پشتیبانی و آموزش مربوطه انجام دهد.
- علاوه بر مشتریان فعلی، برنامه باید افرادی که در حال حاضر از برنامهی BTOP استفاده نمیکنند، تشویق به مشارکت کند.
- محتوا و موارد تحت پوشش برنامه باید عمدتاً توسط مشتریان تعیین شوند. این موارد باید به نیازهای مشتریان پاسخ دهد و فقط برنامهی آموزشی ازپیشتعیینشده نباشد.
به شکل خلاصه میتوان گفت قصد ایجاد فرصتی برای تفکر مجدد بر روی راههایی را داریم که در آنها برنامهی BTOP و مربیان PCC هر دو میتوانند به عنوان کاربران کتابخانه ایفای نقش کنند، بنابراین سرویسها میتوانند به کاربران گستردهتری تعمیم داده شوند. در تجربهی پیشین دریافتیم که سواد دیجیتال از نظر مفهومی به حوزهی کامپیوترها و اینترنت گسترش پیدا میکند و در نتیجه قصد بررسی روشهایی را داریم که میتوانند در زندگی روزمره بکار گرفته شوند.
با در نظر گرفتن برخی ملاحظات، برنامهای را توسعه دادیم که آن را فناوریهای کریسمس نامیدیم. مانند سایر فناوریهای باغوحش، این فناوری باید به عنوان بحثی باز طراحی شود. این فناوری میتواند به مشتریان کمک کند تا با شناسایی نشانهای تجاری مشهور، بهترین انتخاب خود را انجام دهند و بتوانند تشخیص دهند کدام ابزارها دارای بهترین انطباق با نیازهای آنها هستند. علاوه بر این، میتوانیم به مشتریانی که ابزارهای دیجیتال را با آموزش آنی و پشتیبانی پیوسته خریداری کردهاند، کمک کنیم. در نهایت میتوانیم در مورد بهترین برنامه در طول دو جلسهی جداگانه تصمیمگیری کنیم. اولین جلسه پیش از تعطیلات برای کمک به مشتریان در مورد خرید ابزار انجام شد و دومین جلسه در ماه ژانویه برگزار شد تا نحوهی استفاده از این ابزارهای جدید به آنها نشان داده شود.
برنامههای فناوری کریسمس: بخش ۱
پیش از پیادهسازی برنامه میدانیم که ابتدا باید روندهای سالانه و محبوبترین فناوریهای نوظهور را شناسایی کنیم و بر آن اساس آماده شویم. پس از طرحریزیهای اولیه، لیستی را آماده میکنیم که شامل دوربینهای دیجیتال، ابزارهای GPS، تلفنهای همراه هوشمند، خوانندههای الکترونیکی، تبلتها و پلیرهای MP3 است. در ابتدا با برخی مغازههای محلی تماس میگیریم تا مطلع شویم آیا قصد دارند نمایندهای را برای برقراری جلسات آموزشی احتمالی ارسال کنند یا خیر، اما میدانیم اغلب آنها قادر به ارسال نماینده در طول فصل پرمشغلهی خرید نیستند. در عوض هر یک از ما بر اساس تجربهی شخصی خود به بررسی بخشی از ابزارها پرداختیم و کتابهای راهنمایی را که شامل سوالات رایج، اطلاعات ثبت، نکات مفید و کارایی بهینه بودند، آماده کردیم. بدون کمک گرفتن از افراد و ابزار حرفهای، کتابهای راهنما با استفاده از اطلاعات و مشاهدات ما به عنوان مربی و نیز اطلاعات موجود بر روی وبسایتهای تولیدکنندگان عمده بدست میآیند.
در اتاق جلسهی انجمن کتابخانه که برنامه در آن اجرا میشد، پنج لپتاپ را با دسترسی به اینترنت قرار دادیم، بنابراین مشتریان میتوانند زمان انتظار در اتاق، ابزارهای خود را ثبت کنند. امیدوار بودیم این اقدام بتواند به ما اجازه بدهد فرایند ثبت را در جلسات آموزشی خود پشت سر بگذاریم یا حداقل موجب شود افرادی که برای مدتی منتظر هستند، بکاری مشغول باشند. پس از برنامه، از مشتریان خواستیم بازبینی کوتاهی را تکمیل کنند که میتواند بازخوردی را در مورد کیفیت توصیهها و موارد آموزشی ما ارائه بدهد و نیز به عنوان مرجعی برای بررسی جنبههایی از برنامه که باید پیش از جلسهی دوم تغییر کنند، استفاده شود.
در ابتدا امیدوار بودیم برنامه در اوایل ماه دسامبر و پیش از تعطیلات برگزار شود، اما اتاق جلسه تا بعد از تعطیلات کریسمس قابل استفاده نبود. در عوض، جلسهی اول در تاریخ ۲۸ دسامبر از ساعت ۹ صبح تا ظهر برگزار شد. هر مربی PCC در محل مخصوص بخود مشغول بکار شد که شامل یک میز و شش صندلی، یک لپتاپ برای ثبت محصولات و یافتن اطلاعات اضافی مورد نیاز و موارد آمادهشده توسط مربی بود. به مربیان آموزش داده شد هر آنچه در مورد ابزار تخصصی خود میدانند ارائه دهند. پنج لپتاپ مورد نظر برای ثبت در یک سمت اتاق جلسه قرار داده شدند تا از ایجاد مزاحمت مشتریان برای یکدیگر جلوگیری کنند.
تبلیغات مورد نظر میتوانند در طول اجرای برنامه ارائه شوند که اکثر آنها در طول نیمساعت اول برنامه ارائه میشوند. از کارمند کتابخانه برای نظارت بر ورود و خروج از درب، راهنمایی مشتریان به سمت محل مورد نظر و ارائهی کارت به صورت دستی در زمان ازدحام کمک گرفتیم. پیش از خارجشدن حساب تعداد مشتریان، کارمند کتابخانه بیش از پنجاه مشتری را در نیم ساعت اول شمارش کرد. تعداد مشتریان بیش از حد مورد انتظار ما بود و باید صادقانه بگوییم که تعداد آنها بیش از میزانی بود که برای آن طرحریزی و آمادهسازی انجام داده بودیم. تمام تلاش خود را برای ارائهی بهترین سرویس انجام دادیم که به مشتریان اجازه میدهد زمانی که در انتظار آموزش هستند، از لپتاپهای مخصوص ثبت محصولات برای سرگرمی استفاده کنند و حتی اتاق را ترک کنند تا در صورت تمایل در کلاسهای ابزارهای محبوبتر به صورت از پیشتعییننشده شرکت کنند. با وجود تمامی تلاشهای صورتگرفته، آثار خستگی بزودی در مشتریان مشاهده شد. برخی از آنها شروع به صحبت با یکدیگر کردند؛ برخی کلاس را ترک کردند و ادعا کردند به زودی برمیگردند و برخی دیگر تمام سه ساعت را در کلاس باقی ماندند، شاید به این دلیل بود که تصور میکردند این فرصت دیگر تکرار نخواهد شد. بسیاری از مشتریان بدون تکمیل بازبینی جلسه را ترک کردند و ما برای انطباق تعداد معدود بازبینیهایی که برای ابزارهای مربوطه جمعآوری کرده بودیم، با شکست مواجه شدیم. با وجود نبود بازخورد، میدانستیم که تغییراتی باید پیش از جلسهی دوم اعمال شوند.
ارزیابی و فناوریهای کریسمس ۲.۰
در جلسهی برگزارشده در طول هفتهی بعد از برگزاری جلسهی اول، مربیان PCC با بحث در مورد برنامه و به اشتراکگذاری نظرات در مورد موفقیتها و شکستهای جلسه گرد هم آمدند. تصمیم گرفتیم فرایند طرحریزی خود را مجدداً به منظور بررسی کارهای صورتگرفته و انجامنشده اجرا کنیم. با توجه به این مباحث، نتایج زیر حاصل شد:
- در مورد ابزارهایی که تصور میکردیم افراد به برنامه میآورند، نادرست فکر میکردیم. در واقع، اکثر مشتریان با تبلت و خوانندههای الکترونیکی به جلسه آمدند. تنها ابزار مشاهدهشده آیپاد بود و هیچ دوربین یا ابزار GPS دیده نشد.
- پیش از شروع برنامه، بیشتر مشتریها ابزارهای خود را ثبت کردند و اطلاعات کاری را در مورد کارکرد مورد نظر خود بدست آوردند. درخواست اصلی آنها کسب اطلاعات در مورد نحوهی بدستآوردن و دانلود کتابهای الکترونیکی از کتابخانه بود.
- در مرحلهی آمادهسازی بر روی وسعت تمرکز کردیم و نه عمق. برای صحبت در مورد گسترهی وسیعی از ابزارها آماده شده بودیم، اما همراه با جزئیات نه چندان زیاد.
- این موضوع را بررسی نکردیم که سیگنال ارتباط وایفای در اتاق جلسهی انجمن بسیار ضعیف است. پشتیبانی تعداد مشتریانی که در تلاش برای اتصال همزمان به شبکه بودند، امکانپذیر نبود.
- بسیاری از مشتریان بیان کردند که ترجیح میدادند مطالب بیشتری را از ما در جلسات تکنفره بیاموزند. از آنجاییکه ما انتظار چنین حجم بالایی از مراجعهکنندگان را نداشتیم، بسیاری از مشتریان از حجم بالای ازدحام شوکه شده بودند.
در بازبینی انجامشده مشخص شد که شکست ما در طرحریزی بازبینی پیش از برنامه موجب مشکلات بسیاری شد که در جلسهی اول با آن روبرو شدیم. با وجود اینکه اکثر سرویسهای ما از طریق برنامهی BTOP عموماً در پاسخ به نیاز مشتریان پیادهسازی شدند، این موضوع را در طرحریزی این برنامهی خاص نادیده گرفتیم. بنابراین در مرحلهی آمادهسازی جلسهی دوم، از مشاهدات جلسهی اول خود برای مرتبسازی پیشبازبینی خود استفاده میکنیم. بر این اساس تصمیم به انجام تغییرات گرفتیم تا تلاش دوممان موفقتر باشد.
فناوریهای کریسمس ۲.۰ در تاریخ ۲۳ ژانویه از ساعت ۵:۳۰ بعد از ظهر تا ۷:۳۰ برگزار شد. مانند قبل، ثبت مورد نیاز نبود و مشتریان در طول دو ساعت برگزاری جلسه به رفت و آمد مشغول بودند. علاوه بر اینکه جلسهی دوم بعد از ظهر برگزار شد، شماری از تغییرات را نیز انجام دادیم، با این امید که مشکلات هموارتر شوند. اول اینکه کل برنامه را به خارج از اتاق جلسهی انجمن و به طبقهی سوم منتقل کردیم. هدف اولیهی این اقدام، بهبود سیگنال وایفای و نیز حذف نیاز به لپتاپهای ثبت بود. مشتریان بسادگی میتوانستند از کامپیوترهای شخصی در آزمایشگاه کامپیوتر مجاور استفاده کنند تا ابزارهای خود را ثبت کنند و یا زمان انتظار آموزش خود را سرگرم کنند. دوم اینکه از ابزارهای کمکی خوانندههای الکترونیکی و تبلتها برای ارائهی موارد مورد نیاز استفاده کردیم. باز هم هر یک از مربیان PCC متخصص در ابزار مورد نظر این بار بر اساس فرایند انجامشده توسط هر ابزار برای دانلود کتابهای الکترونیکی کتابخانه اقدام کردند. محل قرارگیری ما بر روی سه میز بود، یکی برای همهی ابزارهای کیندل، یکی برای نوکس و خوانندههایی که نیاز به ابزارهای ویرایش دیجیتال Adobe داشتند و دیگری برای آیپدها و ابزارهای دیگری که از کنسول مدیای اوردرایو پشتیبانی میکنند. با کاهش تمرکز، قادر به ارائهی مواردی با جزئیات بیشتر و پاسخ به سوالات در مورد کارکردهای پیشرفتهتر خواهیم بود.
گرچه انتظار نداشتیم تعداد شرکتکنندگان به تعداد جلسهی اول باشد، میدانستیم که باید شیوهی جدیدی را برای کنترل ازدحام بکاربگیریم. برای انجام اینکار، سیستم عددی را کنار گذاشتیم و بجای آن مشتریان را با ابزاری سازماندهی کردیم که آنها را در گروههای کوچک فراخوانی میکند تا کلاس کوچکی را تشکیل دهند. این امر به ما اجازهی آموزش با سازگاری بیشتر (و کیفیت مطلوبتر) را میدهد و نیز از انحراف مشتریان از موضوع در میانهی درس و گمراهشدن آنها جلوگیری میکند. برای حل مشکل افرادیکه نمیخواهند منتظر بمانند یا آموزش انفرادی را ترجیح میدهند، کتابدار برگهی ثبت نامی را ایجاد کرد که شامل همهی قرارهای آزاد انفرادی برای ماه بعد است و افرادی که تمایل به دریافت آموزش بیشتر هستند را برای ثبت نام تشویق میکند. در طول برنامه، این برگه روی میز اصلی طبقهی سوم قرار گرفت و کتابدار با زمانبندی مشتریان و سپس ارائهی توضیحات اضافی در مورد برخی سرویسها به ارائهی راهنمایی پرداخت.
نتایج
در نتیجهی تغییرات اعمالشده، فناوریهای کریسمس ۲.۰ نسبت به جلسهی اول موفقیتآمیزتر بود. همانطور که انتظار میرفت، تعداد شرکتکنندگان کمتر بود که این امر احتمالاً به علت این بود که جلسه در روزهای آخر ماه برگزار شده بود و به مشتریان اجازه داده شد زمانی را به یادگیری ابزارهای خود تخصیص دهند. اطمینان داشتیم که اقدامات نوین ما اجازهی آمادهسازی در برابر حجمی از مشتریان که نزدیک به جلسهی اول هستند، ارائه میدهد. انتقال برنامه به طبقهی سوم، بهبود قابل ملاحظهای بود. به علت این تغییر مکان، شاهد ازدحام مراجعهکنندگان در محل درب ورودی نبودیم. همچنین حس فوریت و فشار موجود بین مشتریان موجب شد برخی از آنها در طول جلسهی اول اقدام به ترک آن کنند.
با وجود اینکه نتایج بازبینی ما پاسخ مثبتی را در برنامه نشان میدهد، نشان داده شد جلسات انفرادی میتوانند جایگزین محبوبی باشند. با اعطای اختیار به مشتریان برای افزایش گسترهی قرارهای دنبالکردن آموزش، از فشار موجود بر روی مشتریان و مربیان در طول برنامه کاستیم و هیچ گروهی فشار ناشی از محدودیتهای زمانی برنامه را حس نکرد. در واقع، برنامهی فناوریهای کریسمس به شکل کلی به عنوان ابزار بازاریابی مطلوبی برای سرویسهای انفرادی ایفای نقش کرد و به گسترش واژه برنامهی BTOP مظنون شدیم. افزایش پیوسته و قابل ملاحظهای را در ملاقاتهای ماههای بعد شاهد بودیم. در مجموع، ۴۴ جلسه در ماه ژانویه، ۴۱ جلسه در فوریه و ۳۴ مورد در ماههای مارس و آوریل در مقایسه با تعداد تنها ۱۶ مورد در نوامبر و ۱۴ مورد در ماه دسامبر برگزار کردیم. کلاسهای کامپیوتر و نیروهای کاری نیز با حضور شرکتکنندگان بیشتری برگزار شد. بازبینی انجامشده توسط مشتریان در مورد هر دو سرویس، فرضیهی ما را تأیید میکند، یعنی اکثر شرکتکنندگان بیان میکنند که خبر ارائهی سرویس ما را از دوستان یا اعضای خانواده شنیدهاند.
این پاسخ مثبت مشتریان بر روی آگاهی کارکنان از مجموعهی کتابهای الکترونیکی کتابخانه نیز اثر گذاشت. در طول ماه بعد، فناوریهای کریسمس ۲.۰ اولین باری بود که مربیان و کتابداران نیاز به ارائهی پشتیبانی جزئی کتاب الکترونیکی/خوانندهی الکترونیکی داشتند. در پاسخ به این اقدام، کتابخانه شماری عناوین جدید کتاب الکترونیکی را خریداری کرد که به بخش منابع وبسایت افزوده شدند و شروع به ارائه کتابهای راهنمای جزئی، تورهای ویدئویی و سایر موارد برای استفادهی مشتریان کرد. اکنون کتاب و خوانندهی الکترونیکی شروع به پاسخ به تقاضاهای پرشمار مشتریان در طول روز میکردند و به نظر میرسید مشتریان جدیدی از انجمنهای اطراف به عضویت کتابخانه درآمدهاند.
نتیجه گیری
در مجموع برنامهی اجراشده موفقیتآمیز به نظر میرسد و در طول آن اهدافی که در ابتدا مد نظر ما بود و افزایش آگاهی در مورد بسیاری از سرویسهای عمومی کتابخانه را نیز بدست آوردیم. با وجود اینکه بسیاری از جنبههای برنامه در ابتدا طرحریزی نشده بودند، قادر به استفادهی موثر از فناوریهای موبایل و نوظهور در سرویسهای عادی ارائهشده توسط کتابخانه بودیم. مهمتر اینکه با موفقیت به جامعهی آماری کاملاً جدید از مشتریان کتابخانه دست پیدا کردیم و کتابخانه و برنامهی BTOP را در حوزهی جدیدی بازاریابی کردیم.
موانع اولیه تا حد زیادی موجب شکست ما در تحلیل اولیهی نیازها و موارد مطلوب مشتریان شدند. با فاصلهگرفتن از موارد مورد تمرکز، دریافتیم که مشتریان پاسخگو و علاقهمند به یادگیری فناوریهای جدید هستند. با توجه به این موضوع، جلسهی دوم برای ایجاد محیط یادگیری مشتریمحور که برای سال بعدی برنامه مورد نظر بود، موثر عمل کرد. کتابخانه امید دارد برنامههای مشابهی را در سالهای آینده برگزار کند، حتی پس از منقضیشده کمکهزینهی BTOP. با وجود این، کابخانه ممکن است با چالشهایی نیز مواجه باشد که باید بر آنها غلبه کند، مانند اینکه مربیان PCC همیشه برای بهپیشبردن برنامه یا ارائهی آموزش انفرادی اضافی برای پشتیبانی پیوسته پس از منقضیشدن کمکهزینه در دسترس نیستند. برای سادهترکردن این مرحلهی گذار، طرحی را برای گذر از این مرحله و ترککردن خطوط راهنمای بروزشده و نیز سایر موارد آموزشی مانند تورهای ویدئویی آموزش میدهیم تا به کارکنان کتابخانه برای پیشبرد برنامه کمک کنیم. موارد جایگزین دیگر مانند کلاسهای آموزشی در دانشکدهی محلی انجمن یا مشارکت کسب و کارهای محلی نیز میتوانند موارد مطلوبی باشند. اما فارغ از روش آموزش انتخابشده، کتابخانه احتمالاً به جستجوی فناوریهای نوین برای پیادهسازی و پشتیبانی مشتریان خود ادامه خواهد داد.
مراجع
سلام پیروز!
نکته مهم در باره کتابخانه های عمومی اینکه: کتابخانه های عمومی ما در برخورداری از فناوری های نوین و تجهیزات روز از خیلی مراجعان یا اعضایی که حتی از منابع کتابخانه ها استفاده نمی کنن بسیار عقب هستند. البته منظور من در استفاده و دانش استفاده از آن هم هست که کتابداران ما را هم شامل می شود.
به هر حال از اینکه بسیار فعال هستی و به روز موجب مباهات است.
ترجمه هایت در لیزنا و عطف و مقاله هایت در نشریات را مطالعه می کنم
موفق باشید
سلام و درود سپاسگزارم آقای عربشاهی ممنونم