دکتر مرتضی کوکبی دارای درجه دکترای کتابداری ازدانشگاه «نیوساوث ویلز» استرالیاست.
دکتر کوکبی اکنون استاد دانشگاه شهید چمران اهواز وعضو هیات تحریریه نشریههای «پیام کتابخانه»، «کتابداری و اطلاعرسانی» دانشگاه تهران، «کتابداری» آستان قدس رضوی(ع)، «کتاب» کتابخانه ملی و «مطالعات کتابداری و علم اطلاعات» دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران است. از جمله آثار دکتر کوکبی میتوان بهکتابهای «خدمات کتابخانه در نظریه و عمل» و «فهرستنویسی کتاب با قواعدفهرستنویسی انگلوامریکن» در کنار ۸۱ مقاله فارسی و ۲۰ مقاله انگلیسیاشاره کرد.
.آنچه در زیر می آید نظرات ایشان پیرامون پرسش هایی با موضوع “مدیریت کتابخانه ها و جایگاه اجتماعی کتابداران” است که ایشان نظرات خود در برابر آن پرسش ها را به صورت زیر منعکس کرده اند.
پرسش ها به قرار زیر بوده است:
۱. آیا شما مدیریت کتابداران در کتابخانه ها را حق کتابداران میدانید و یا متخصصان دیگر حوزه ها نیز جواز حضور و مدیریت باید داشته باشند؟ دلایلی خود را در صورت موافق یا مخالف بودن لطفا ذکر کنید.
۲. حضور افراد غیر متخصص بر صدر کتابخانه ها چه مسائل و عوارضی را برای کتابداران و به طور کلی این حوزه به دنیال خواهد داشت؟
۳. آیا حضور کتابداران را جایگاه مدیریت کتابخانه ها موجب ارتقاء جایگاه اجتماعی آنان و همچنین در روند هویت یابی و تعمیق آن موثر می دانید؟
لطفا بخوانید و نظرات خود را در انتهای مطلب منعکس کنید.
با سلام به عزیزان عطف
برای شما آرزوی پیروزی و شادکامی دارم. در پاسخ به پرسشهای شما عزیزان باید عرض کنم که مدیریت کتابخانه ها را حقّ مسلّم کارشناسان یا متخصّصان اطّلاعات میدانم (بنده همکارانم را دیگر کتابدار نمینامم بلکه کارشناس یا متخصّص اطّلاعات مینامم و بر این باور هستم که اطلاق نام کتابدار به متخصّصان یا کارشناسان اطّلاعات، یکی از دلایلی بوده که به موجب آن، غیرمتخصّصان به خود اجازهٔ تصدّی سمتهای مدیریت کتابخانه ها را که بنده اکنون مراکز اطّلاعات مینامم داده اند). به باور بنده اگر به شایسته سالاری باور داریم باید کارشناسان یا متخصّصان اطّلاعات را در سمتهای مدیریت مراکز اطّلاعات بگذاریم. تنها یک گروه هستند که شاید بتوانند در نبود کارشناسان اطّلاعات، مدیریت مراکز اطّلاعات را تصدّی کنند و اینها کارشناسان مدیریت هستند. دلیل بنده برای این ادّعا این است که ما هنوز هم در دوره های دانشگاهی خود به علم مدیریت، آن گونه که شایسته است نپرداخته ایم و این نقطه ضعف بزرگ ما در برابر کارشناسان مدیریت است. اگر ما بتوانیم با دلیل و مدرک اثبات کنیم که در کنار دانش اطّلاعات، مهارتهای مدیریتی را هم به اندازه کافی کسب کرده ایم دیگر حجّتی برای دیگران باقی باقی نمیگذاریم تا سمت های ما را اشغال کنند. ما باید در دوره های دانشگاهی خود، در تمامی مقاطع، به مدیریت، آن گونه که شایسته است بپردازیم.
امّا باز هم تأکید میکنم که باید نام کتابدار را به کارشناس یا متخصّص اطّلاعات، ونام کتابخانه را به مرکز اطّلاعات تغییر دهیم.
حضور افرار غیرمتخصّص در مراکز اطَلاعاتی همان تخریبی را به دنبال خواهد داشت که اکنون شاهد آن هستیم. هنگامی که سمتهای مهمّی مانند ریاست کتابخانه ملّی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور به افرادی غیر متخصّص واگذار میشود افت وحشتناک این مراکز و خدمات آنها را شاهد میشویم.
بنده حضور کارشناسان یا متخصّصان اطّلاعات را در سمت مدیریت مراکز اطّلاعات، به طور قطع و یقین در ارتقاء جایگاه رشته وحرفه مؤثّر میدانم و عمیقا از آن دفاع میکنم امّا باز هم تأ کید میکنم: ما اکنون دیگر کارشناس یا متخصّص اطّلاعات هستیم و باید بر مراکز اطّلاعات مدیریت کنیم.
توضیح بیشتری بفرمایید . متوجه نشدم . یعنی با تعویض نام ، کتابداران شایسته پست مدیریتی شده اند .