ره‌آورد سفر لهستان (۲): مغولان، ایرانیان و لهستانیان

در اوایل فوریه ۱۲۴۱، چند ده هزار جنگجو مغول در نزدیکی به ولودزیمیرز والینسکی متمرکز شده، و وارد لهستان کوچک شدند. مهاجمان شهرهای لوبلین و زاویخوست را گرفته در ۱۳ …

ره‌آورد سفر لهستان (۲): مغولان، ایرانیان و لهستانیان ادامه مطلب

باستانی پاریزی درگذشت

ساعتی قبل آگاه شدم که دکتر باستانی پاریزی استاد تاریخ ایران و کرمان ساعتهایی پیش در صبح امروز سه شنبه ۵ فروردین درگذشت. هنوز خبر نوتری ندارم. خداوند رحمتش کند …

باستانی پاریزی درگذشت ادامه مطلب

ما و بازرگان کیش

سالها پیش حسب اتفاق همراه دو تن از دوستان، کارشناسان تاریخ یکی از کتابخانه های بزرگ کشور شدیم تا در کتابهای تاریخی آن کتابخانه جستجو کنیم، کتابهای مناسب پژوهش و …

ما و بازرگان کیش ادامه مطلب

آیا سریالهای تاریخی ارزش نقد علمی را دارند؟

برخی دوستان و دانشجویان علاقمند به علم تاریخ، گهگاه تماس میگیرند و گاه که مرا میبینند، از برخی مسائل تاریخی موجود در سریالهای تلویزیونی میپرسند و زمانی که از انعکاس …

آیا سریالهای تاریخی ارزش نقد علمی را دارند؟ ادامه مطلب

مارکوپولوی چینی: کاسه چینی‌ام ترک برداشت

سنت قرض گرفتن و پس ندادن شخصیتهای علمی و تاریخی در میان ملل تازه تاسیس کم شخصیت جهان و جا افتاده است. کشورهایی که حتی از من هم جوانتر هستند. …

مارکوپولوی چینی: کاسه چینی‌ام ترک برداشت ادامه مطلب

دوره مغولان چندان هم عصر جهل نبود!

برای شرکت و سخنرانی در همایش میراث علمی غیاث الدین جمشید کاشانی، سوم و چهارم اسفند میهمان دانشگاه کاشان بودم. عنوان سخنرانی من “ویاتکین و کشف رصدخانه سمرقند” بود. دانش …

دوره مغولان چندان هم عصر جهل نبود! ادامه مطلب

فرهنگستان و واژه‌گزینی کتابداری

وجود بایگانی در ایران، دستکم از دوره هخامنشیان به اثبات رسیده است. لوحه‌های مالی یافته شده در تخت‌جمشید نشان از بایگانی مالی در آن دوره دارد. روایت کتاب مقدس (اسفر …

فرهنگستان و واژه‌گزینی کتابداری ادامه مطلب